Χειρουργικές επεμβάσεις
Χειρουργική Λαπαροσκόπηση
Σκοπός της επέμβασης αυτής είναι η αφαίρεση κύστεων στις ωοθήκες, αφαίρεση ινομυωμάτων και έκτοπης κύησης, καυτηριασμός ή αφαίρεση ενδομητριωσικών κύστεων ή εστιών στο περιτόναιο ή στις ωοθήκες. Για την επίτευξη της επέμβασης αυτής απαραίτητη είναι η γενική αναισθησία της γυναίκας. Έπειτα απ’ αυτό, γίνεται τοποθέτηση μιας βελόνας στον ομφαλό της γυναίκας με σκοπό τη χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό της κοιλιάς. Το αέριο αναγκάζει τα εσωτερικά όργανα να απομακρυνθούν από το κοιλιακό τοίχωμα, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανός τραυματισμός του εντέρου, της ουροδόχου κύστεως και των αγγείων από το λαπαροσκόπιο.
Στη συνέχεια, και με τη βοήθεια μίας ακόμη μικρής τομής στο πάνω μέρος της ηβικής σύμφυσης εισέρχεται ένα ακόμη εργαλείο με σκοπό τη μετακίνηση των εσωτερικών οργάνων για μια πιο ευκρινή εικόνα. Η αφαίρεση των πιθανών ευρημάτων συντελείται με τη βοήθεια άλλων δύο μικρών τομών, που σκοπό έχουν την είσοδο επιπλέον χειρουργικών εργαλείων όπως ψαλίδι και λαβίδα. Το κλείσιμο των τόμων γίνεται με ένα η δύο απορροφήσιμα ράμματα (Βλ. Εικόνα).
Χειρουργική Υστεροσκόπηση
Κατά τη χειρουργική υστεροσκόπηση η γυναίκα υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Το υστεροσκόπιο εισέρχεται στο εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας και μέσω αυτού εισέρχονται τα απαιτούμενα χειρουργικά εργαλεία όπως λαβίδες καυτηρίασης και ψαλίδια, που σκοπό έχουν την αφαίρεση ινομυωμάτων, πολυπόδων και συμφύσεων. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου είναι εφικτή και η αφαίρεση του ενδομητρίου (endometrial ablation) σε περιπτώσεις που η αιμορραγίες της μήτρας αδυνατούν να θεραπευτούν με φαρμακευτική αγωγή και η γυναίκα δεν επιθυμεί την υστερεκτομή (Βλ. Εικόνα).
Εκπυρήνιση ινομυωμάτων
Κατά την επέμβαση αυτή, πραγματοποιείται η αφαίρεση των ινομυωμάτων από το εσωτερικό της μήτρας, καθώς και η διατήρηση και βελτίωση της μήτρας στις αναπαραγωγικής ηλικίας γυναίκες, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά. Λόγω της επικινδυνότητας της επέμβασης αυτής, συνιστάται να αφαιρούνται κυρίως τα συμπτωματικά ινομυώματα, αυτά που προκαλούν δηλαδή μηνορραγίες, μητρορραγίες, κοιλιακό άλγος και πιθανή ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή. Η αφαίρεση των ινομυωμάτων μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά ή με λαπαροτομία (Βλ. Εικόνα).
Ενδομήτρια απόξεση
Η ενδομήτρια απόξεση είναι μια μικρή επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση ιστών από το εσωτερικό της μήτρας. Η επέμβαση αυτή κρίνεται απαραίτητη όταν παρατηρείται ενδομήτρια αιμορραγία ανώμαλης μορφής, έντονες κράμπες κατά την έμμηνο ρύση συνοδευόμενες από έντονη αιμορραγία, ενδομήτρια πάχυνση, αποβολές και παλίμδρομες κυήσεις, υπογονιμότητα, φλεγμονές στη μήτρα και πολύποδες στο ενδομήτριο.
Αναλόγως την κάθε περίσταση, η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε ολική, μερική, η τοπική νάρκωση. Όπως συμβαίνει σε κάθε τυπική γυναικολογική εξέταση, η γυναίκα ξαπλώνει στην ειδική καρέκλα σε θέση λιθοτομίας, για να γίνει ο σωστός κολπικός καθαρισμός. Με τη βοήθεια ενός διαστολέα, εισάγεται το ξέστρο στο εσωτερικό της μήτρας. Συνδυαστικά μπορεί να γίνει και μια διαγνωστική υστεροσκόπηση για μια πιο ευρεία εικόνα του εσωτερικού της μήτρας. Η αποθεραπεία μετά την απόξεση είναι πολύ σύντομη. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της την αμέσως επόμενη ημέρα (εξαιρουμένης οποιασδήποτε επιβαρυντικής εργασίας). Για την αποφυγή πιθανών λοιμώξεων ή κραμπών χορηγούνται συνήθως αναλγητικά και αντιβίωση (Bλ. εικόνα).
Loop τραχήλου
Το loop του τραχήλου της μήτρας είναι μια πρωτοποριακή επέμβαση, η οποία εφαρμόζεται για τη σωστή αντιμετώπιση πιθανών δυσπλασιών στον τράχηλο της μήτρας. Οι δυσπλασίες αυτές οφείλονται συνήθως σε παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας, σε αλλοιώσεις, προκαρκινικές βλάβες και στον ιό των κονδυλωμάτων.
Συγκριτικά με τις παλαιότερες επεμβατικές μεθόδους (laser, κρυοπηξία, διαθερμία, καυτηριασμό), το loop τραχήλου προστατεύει τον ενδοτράχηλο αποφεύγοντας τις πιθανές επιπλοκές στη γονιμότητα της γυναίκας. Πριν την επέμβαση εφαρμόζεται τοπική και μόνο αναισθησία, κατά την οποία επιλέγεται και αφαιρείται μόνο ο πάσχων ιστός αφήνοντας τους υπόλοιπους υγιείς και ανέπαφους. Η διαδικασία της επέμβασης είναι ανώδυνη και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της χωρίς καμία δυσκολία, με εξαίρεση τη σεξουαλική επαφή από την οποία οφείλει να απέχει για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες (βλ. εικόνα).
Λαπαροσκοπική ανάπλαση σε πρόπτωση μήτρας και κόλπου
Η πρόπτωση της μήτρας αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο των γυναικών που έχουν τεκνοποιήσει πολλές φορές και φυσιολογικά και οφείλεται συνήθως στη χαλάρωση των μυών. Στην περίπτωση αυτή, ο τράχηλος της μήτρας είναι τοποθετημένος μέσα στον κόλπο χαμηλότερα απ’ ότι βρίσκεται συνήθως και ορισμένες φορές μπορεί να εμφανίζεται και έξω από τον κόλπο (βλ. εικόνα).Εξαιτίας της χαλάρωσης των μυών της πυέλου και των κολπικών τοιχωμάτων, είναι πιθανό να παρατηρηθεί είτε κυστεοκήλη (οφειλόμενη στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου) ή ορθοκήλης (οφειλόμενη στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου). Αυτό μπορεί να επιφέρει τις ανάλογες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής της γυναίκας αλλά και της ψυχολογίας της. Συμπτώματα όπως πυελικό άλγος, αίσθημα βάρους, ακράτεια και συχνοουρία είναι και τα πιο συνηθισμένα.
Η αντιμετώπιση της πρόπτωσης της μήτρας πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με τη μέθοδο της ιεροκοποπηξίας. Κατά τη μέθοδο αυτή, τοποθετείται μεταξύ της μήτρας και του ιερού οστού της πυέλου ένα ειδικό συνθετικό πλέγμα ανάρτησης με σκοπό την κατάλληλη στήριξη της μήτρας. Μετά το πέρας της επέμβασης, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, δεδομένου του κάθε περιστατικού.
Λαπαροσκοπική αφαίρεση των κύστεων των ωοθηκών
Οι ωοθήκες είναι πιθανό να εμφανίσουν καλοήθεις ή κακοήθεις κυστικές μάζες, οι οποίες έπειτα από συγκεκριμένη παρακολούθηση τις περισσότερες φορές συνίσταται η αφαίρεσή τους (Βλ. Εικόνα).Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της κύστης πραγματοποιείται με μεγάλη ακρίβεια και ευκρίνεια, με σκοπό τη διατήρηση της υγείας της γυναίκας αλλά και τη μέγιστη βελτίωση της αναπαραγωγικής της ικανότητας, όταν έχει εντοπιστεί ζήτημα υπογονιμότητας στο παρελθόν. Οι τομές που γίνονται είναι κατά βάση μικρότερες του ενός εκατοστού, οδηγώντας σε ταχύτατη μετεγχειρητική ανάρρωση, αλλά και σύντομη νοσηλεία.
Ταυτόχρονα με την αφαίρεση της εκάστοτε κύστης πραγματοποιείται και ενδελεχής έλεγχος στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας της γυναίκας, ιδίως όταν υπάρχει ζήτημα υπογονιμότητας, κατά τον οποίο παρατηρείται η κινητοποίηση των ωοθηκών αυξάνοντας αποτελεσματικά την αναπαραγωγική δυνατότητα της γυναίκας.
Ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία
Η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η κλασική μέθοδος λαπαροσκοπικής χειρουργικής μόνο που υποβοηθάται από το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα Da Vinci. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός βρίσκεται στη χειρουργική αίθουσα και σε απόσταση από το σώμα της ασθενούς παρατηρεί σε τρισδιάστατη απεικόνιση το εσωτερικό της κοιλιάς μέσα από μια κονσόλα. Με τη βοήθεια δύο τηλεχειριστηρίων, ο χειρουργός κινεί τα λαπαροσκοπικά εργαλεία που βρίσκονται κουμπωμένα στους βραχίονες του ρομπότ, στο εσωτερικό της κοιλιάς της ασθενούς (βλ. Εικόνα). Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει μεγαλύτερη σταθερότητα όσων αφορά τις χειρουργικές κινήσεις του ιατρού, καθώς και μεγαλύτερη ευκρίνεια λόγω της τρισδιάστατης απεικόνισης της περιοχής.